Mai nap hoztam számotokra egy egyszerűen elkészíthető burgonya-kuszkusz tallér receptet, melyet egy friss, krémes uborkasalátával fogok tálalni. Imádom az ehhez hasonló kis zöldséges pogácsákat, mivel nagyon praktikusak tudnak lenni. Nemcsak melegen, de akár hidegen is fogyasztható. Kiváló saláta, vagy bármilyen köret mellé, passzol hozzá valamennyi dip vagy öntet, mint pl paradicsomszósz, guacaole vagy akár ketchup.. És a legjobb benne, hogy ezeket a kis tallérokat nagyon egyszerű elkészíteni. Nem szükséges semmilyen kötőanyag mint pl. lenmagliszt, mivel a főtt krumpli és kuszkusz nagyon jól összetapad és könnyen formázható.
Hozzávaló 4 személy részére (kb. 10 tallér)
Burgonya-kuszkusz tallérhoz
400 g burgonya
só
200 g kuszkusz
350 ml zöldségalaplé
1 tk római kömény
bors
2 tk fűszerpaprika
1 ek Provence-i fűszerkeverék
1 tk kurkuma
egy marék friss petrezselyem
1 citrom
Növényi olaj a sütéshez
Uborkasalátához
600 g kígyóuborka (egy nagyobb vagy 2-3 kisebb uborka)
7 ek szójajoghurt
3-4 ek citromlé
1 fokhagymagerezd
Só, bors
Elkészítés (kb. 35-40 perc)
Az uborkákat mossuk meg és gyaluljuk le. Akinek nincs konyhai gyaluja, az vágja egyszerűen egy éles késsel az ubikat vékony szeletekre. A szójajoghurtot ízesítsük sóval, borssal, citromlével, majd keverjük hozzá a préselt fokhagymagerezdet. Az uborkaszeleteket keverjük össze a szósszal, majd tegyük a salátát a hűtőbe kb. 20 percre. Tálalás előtt keverjük még egyszer jól össze.
Hámozzuk meg a burgonyákat, majd főzzük teljesen puhára sós vízben. Párhuzamosan adjuk a kuszkuszt egy tálba és öntsük le a forró zöldségalaplével, fedjük le és hagyjuk állni kb. 10 percig.
Ha a burgonya megfőtt, törjük össze és adjuk hozzá a megfőtt kuszkuszt. Jó alaposan fűszerezzük meg a sóval, borssal, római köménnyel, fűszerpaprikával, a Provance-i fűszerkeverékkel és a kurkumával. A petrezselymet aprítsuk fel és keverjük hozzá a masszánkhoz, majd öntsük bele az 1 ek citromlevet. Ha egy kicsit már kihűlt, gyúrjuk át a kezünkkel. Kóstoljuk meg még egyszer a masszát és fűszerezzünk utána, ha szükséges. Ha ezzel megvolnánk, hozzá is láthatunk a tallérok megformálásához.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat (kb. 5 ek) és süssük a tallérokat mindkét oldalon aranybarnára és ropogósra.
És már el is készültek az aranybarnára sült burgonya-kuszkusz tallérok, amiket már tálalhatjuk is a friss uborkasalátával.
Jó étvágyat hozzá!