Bár az újév első napja már elmúlt, de nem tehetek róla, megőrülök ebben a zimankóban egy tál lencséért... bármilyen formában. Nagyon szeretem, mivel nagyon könnyen elkészíthető, nagyon finom és még egészséges is.
A lencse a legtisztább energiabomba! A sok ásványi anyag és nyomelem, mint például kálium, magnézium, kalcium, cink, réz, foszfor-és magas vastartalom mellett, sok rostot és szénhidrátot tartalmaz, ami miatt lassan emészthető és ez által sokáig tartó jóllakottságot okoz. Ez a hüvelyes tökéletesen alkalmas a cukorbetegek számára és azoknak, akik fogyni szeretnének. Mind ezek mellett kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a rizs vagy a tészta. Szuper, igaz?
4 személy részére:
400 g barna lencse (vörös lencsével készítettem most, mivel csak az volt itthon)
1,5-2 l zöldségalaplé
1 vöröshagyma
4 közepes burgonya
3 répa
200 g füstölt tofu
2 ek sűrített paradicsom
1 ek mustár
kakukkfű, rozmaring és 2 babérlevél
5 ek ecet
2 ek szójaszósz
2 ek agave szirup, rizsszirup vagy bármilyen édesítő (elhagyható)
só, bors
csipet fahéj
Elkészítés:
A lencsét a zöldségalaplében 20 percig főzzük.
Ez alatt a hagymát, burgonyákat és a répákat megpucoljuk és kockákra vágjuk.
A füstölt tofut egy serpenyőben egy kis olajon megpirítjuk.
A zöldségeket és a sűrített paradicsomot hozzá adjuk és megpároljuk.
A zöldségeket a lencsés alapléhez adjuk.
A fűszereket, mustárt, szójaszószt, ecetet és az édesítőt a leveshez adjuk, és jól elkeverjük.
Kb. 20 percig főni hagyjuk és egy kevés fahéjjal, sóval, borssal megfűszerezzük.
A levesnek / egytálételnek kissé savanykás ízvilága lesz. A következő nap talán még finomabb, mivel jobban összeérnek az ízek.
Jó étvágyat!