Cékla és csokoládé? Most komolyan – milyen íze lehet ennek?! Páran közületek biztosan furcsálva fogjátok végigolvasni a receptet. De én csak egyet mondhatok Nektek: Próbáljátok ki! Ezek a muffinok olyan istenien csokisak, lágyak ás finomak, hogy nem lehet tőlük majd betelni. A cékla íze abszolut nem felfedezhető a muffinokban, csupán egy extra könnyed állagot és egy guszta pirosas-barna színárnyalatot kölcsönöz nekik.
Remélem, hogy sikerült felcsigázni Bennetek és ki fogjátok próbálni. És ha igen, fogadok, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom.
Hozzávalók 12 muffinhoz
- 150 gr tönkölyliszt
- 150 gr darált mandula
- 1 ek sütőpor
- 1 csipet só
- 7 ek kakaó
- 1 alma
- 1 cékla (kb. 180 gr)
- 150 ml narancslé (kb. 1 narancs leve)
- 60 gr nádcukor (aki édesen szereti, az rakhat bele 90 gr-ot is)
- 1 tk szódabikarbonát
- 1 ek almaecet
- 3 ek kókuszolaj (folyékony)
- kevés porcukor a muffinok meghintéséhez
- szilikon muffinforma
Elkészítés (kb. 35 perc + 25-27 perc sütési idő)
A tönkölylisztet, darált mandulát, sütőport, a csipet sót és a kakaót adjátok egy tálba, keverjétek el és rakjátok félre.
Mossátok meg az almát, negyedeljétek fel, távolítsátok el a magházat, majd daraboljátok fel az almát kisebb darabokra.
A sütőt melegítsétek elő 180 fokra, majd készítsétek elő a muffin formákat.
A céklát mossátok meg jó alaposan, vágjátok le a végeket és feldarabolva, héjastul rakjátok a mixerbe. Arra figyeljetek, hogy nem pürésítjük a céklát, hanem aprítjuk.
Az almadarabokat a 150 ml frissen facsart narancslével egy edénybe forrósítsátok fel. A leaprított céklát adjátok hozzá, és az egészet főzzétek 10 percig. A nádcukorral édesítsétek és az alma-cékla masszát 10-12 perc után pürésítsétek le.
Az egy evőkanál szódabikarbónát adjátok hozzá a száraz hozzávalókhoz, majd az egy evőkanál almaecetet csurgassátok rá közvetlen, amíg habozni nem kezd. Ezután az almás-céklás pürét és a 3 evőkanál kókuszolajat adjátok hozzá és egy kézi mixerrel dolgozzátok el a tésztát.
A masszát adagoljátok be a muffinformába, majd mehet a 180 fokos sütőbe 25-27 percre. Tűpróbával ellenőrizzétek, hogy elkészültek e a muffinok. Sütés után hagyjátok egy kicsit kihűlni őket, majd hintsétek meg egy kis porcukorral az elkészült csokis mámort.
Jó étvágyat hozzá!