Sose voltam az a nagy fánk rajongó, mindig is túl édesnek és olajosnak találtam. De mivel az utóbbi hónapokban annyi újdonságot kipróbáltam már, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy esélyt adjak az amerikai fánkocskáknak is…természetesen a vegán verziójának. És nem kellett csalódnom..isteni lett. Nem is édes és NAGYON csokis.
Lehet, hogy most sokkolni fog a hír, de vörös bab került a tésztába. Eleinte meglehetősen szkeptikus voltam vele kapcsolatban, de pár hete úgy levettek a lábamról egy fekete babos brownie-val, hogy úgy gondoltam, egy próbát megér.
Amúgy meg semmi pánik, a donuts-ok olyan szuper csokisak, hogy sose jönnétek rá, hogy bab van bennük elrejtve.
Ezeket az amerikai fánkokat pedig olyan egyszerű elkészíteni, sose gondoltam volna. Tulajdonképpen nincs vele több meló, mint egy muffinnal. A vegán donuts elkészítése nem tart tovább 25 percnél.
Kedvet kaptatok hozzá?! Akkor irány a konyha!
Hozzávalók a donuts-hoz:
1 konzerv (400 g) kidney bab/ vörös bab
240 ml mandula, szója,- vagy rizstej
2 tk sütőpor
1 ek bourbon vanília aroma
100 g barna cukor
100 g kakaópor
120 g teljes kiőrlésű liszt
csokimázhoz:
200 g vegán étcsokoládé
1 ek kókuszolaj
4 ek aprított mogyoró vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
A vörös babot jól lecsepegtetjük. A barna cukorral, a növényi tejjel és a kakaóval a mixerbe adjuk és egyenletes masszává dolgozzuk.
Majd egy tálba öntjük és a teljes kiőrlésű lisztet, sütőport, vanília aromát hozzáadjuk.
A donut sütőformát egy kevés növényi margarinnal kikenjük, majd egy kanál segítségével beleadagoljuk a masszát.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és a csokis fánkokat 9-11 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e.
A sütés után hagyjuk kihűlni a donutsokat a formában. Ez idő alatt a csokoládémázat készítsük el. Az étcsokit vagy mikrohullámú sütőben vagy pedig gőz felett olvasszuk fel egy kis kókuszolajjal. A felolvasztott csokival öntsük le a fánkokat, majd hintsük meg a felaprított mogyoróval vagy kókuszreszelékkel.
Jó étvágyat!