Bevallom, hogy Karácsony előtt bizony szeretem a giccses és szinte már reménytelenül romantikus filmeket. Ebben az időszakban pedig lelkiismeretfurdalás nélkül kiélhetem ezt a szenvedélyemet, hiszen lépten - nyomon csak ilyen filmekbe botlik az ember a tévében. Egy hűvös téli estén pedig nincs is annál jobb, mint egy meleg takaróba bebugyolálva, kezemben stílusosan egy vegán eggnogot szürcsölve a Griswold család katasztrofális karácsonyát nézni.
Ismeritek az eggnogot? Ez a krémes tojáslikőr elsősorban Amerikában közkedvelt a karácsonyi időszakban. Hozzávalói a tejszín, tojás, cukor és különféle fűszerek, valamint egy kis alkohol, mint például rum vagy épp whiskey. Szerencsére az eggnognak is vannak vegán verziói. Már többet is kipróbáltam és szeretném a kedvencemet megosztani most Veletek.
Az eredeti likőr a tojássárgája és a tejszín miatt nagyon krémes. Azért, hogy a vegán változat se szenvedjen ettől hiányt, két mesés összetevő kerül bele, a kesudió és a kókusztej, melyek megfelelő krémességet adnak neki.
Az eggnognak, azaz a veganognak van egy pikáns aromája a frissen reszelt szerencsendiótól, ami nagyszerűen ellensúlyozza az édes ízt. Emellett gyömbér, fahéj és egy kis vanília is landol még bele. Ez a vegán verzió élvezhető fűszeresen, intenzíven, vagy akár light-os változatban is. Azt tanácsolom Nektek, hogy a fűszerek mennyiségét ízlésetek szerint adagoljátok, nyugodtan kóstolgassátok közben.
2-3 személy részére
Hozzávalók:
140 g kesudió
150 ml kókusztej
45 ml juharszirup
450 ml édesítetlen rizs- vagy mandulatej
1/2 tk gyömbér
1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
1/2 tk fahéj
2 csipet vanília
tetszőleg rum, whiskey vagy amaretto
Elkészítés:
A kesudiót 5 órára hideg vízben áztatjuk, majd leszűrjük.
A kesudiót a kókusztejjel, juharsziruppal, rizs- vagy mandulatejjel krémessé mixeljük.
A fűszereket egymás után, eleinte kis mennyiségben és kóstolgatva hozzáadjuk, majd átmixeljük. Tetszőlegesen minden pohárba ízlés szerint alkoholt öntünk és a vegán eggnoggal megtöltjük.
Cheers!